E-commerce Saas platforms

Software-as-a-Service verovert de wereld, maar is het ook de slimste keuze als E-commerce platform?

SaaS-platforms: alles inbegrepen, maar je geeft de touwtjes uit handen

SaaS -platforms zitten vol met functionaliteiten en zorgen ervoor dat je geen tijd en budget in zaken als hosting hoeft te investeren. Over wat er onder de motorkap gebeurt hoef je je geen zorgen te maken.

Dat klinkt als de droom van elke ondernemer, maar het is niet allemaal hosanna. Je bent sterk gelimiteerd in de aanpasbaarheid van het platform en overgeleverd aan de grillen van de aanbieder van het platform. Je bent gebonden aan een abonnementenstructuur en de keuzes die de aanbieder hierin maakt. Ook op het gebied van integraties met derde partijen ben je volledig afhankelijk.

Als je je bewust bent van de vendor lock-in en niet op zoek bent naar een op maat te maken platform, kan SaaS een goede optie zijn.

Vanuit het oogpunt van een developer voelt SaaS als een dwangbuis. Het kan vanuit economisch perspectief een goede keuze zijn, waarbij je een goede afweging moet maken tussen de vendor lock-in, de beperkte mogelijkheden en het gemak dat SaaS biedt.

Er zijn een paar grote spelers die zeer succesvol zijn en een rits aan kleinere spelers. CommerceTools is een interessante variant waarbij het platform volledig door de aanbieder verzorgd wordt, maar de klant met Software Development Kits (SDK's) toch de vrijheid krijgt met maatwerk aan de slag te gaan. Neemt niet weg dat de core van het systeem niet in te zien of aanpasbaar is en je daardoor nog steeds in een vendor lock-in zit. Het blijft SaaS.

Shopify timmert al geruime tijd stevig aan de weg en biedt ook een POS-oplossing(soortement kassa). Lightspeed doet hetzelfde en voegt daar ook nog eens restaurants als doelgroep aan toe.

We zijn in dit whitepaper niet dieper op alle SaaS-oplossingen ingegaan. Enrise bouwt software. We hebben daarom in ons dagelijks werk weinig te maken met alle beschikbare SaaS E-commerce oplossingen. Dat neemt niet weg dat het een prima alternatief kan zijn. Vooral beginnende en kleine webshops kunnen veel aan het gemak en de eenvoud van SaaS-oplossingen hebben.

Voordelen

  • Veel zaken worden voor je geregeld en zijn uitgedacht
  • De gebruikerservaring is meestal goed geregeld, zowel in de front-end als back-end
  • Doordat je niets hoeft te ontwikkelen kun je snel van start gaan

Nadelen

  • Je zit vast aan een abonnement en bent hierin volledig afhankelijk van de aanbieder
  • Er is een hoge mate van vendor lock-in, 'even' migreren naar een andere aanbieder is vaak beperkt mogelijk
  • Maatwerk is lastig en op sommige delen geheel onmogelijk