E-Commerce PaaS oplossingen

PaaS (platform-as-a-service) is sterk in opkomst. Het stelt de aanbieder in staat een compleet product te bieden waarbij de klant zich niet over randzaken (zoals hosting) hoeft te bekommeren. Het is een vorm die tegen SaaS aan schuurt, alleen bij PaaS is de klant nog wel zelf verantwoordelijk voor de applicatie (code).

Er valt veel te zeggen voor PaaS, maar er zijn ook genoeg argumenten waarom je niet voor PaaS zou moeten kiezen. Bij PaaS introduceer je bijvoorbeeld nog een afhankelijkheid richting de aanbieder. Je bent niet dan alleen afhankelijk van hun (applicatie)roadmap, maar ook van welke keuzes ze maken qua infrastructuur, tooling, etc.

De keuzes die de aanbieder (bijvoorbeeld op het gebied van tooling) voor je maakt moeten ook bij de werkwijze van je developers (outsourced of intern) passen.

Wat daar tegenover staat is dat je een compleet platform aangeboden krijgt. Je hebt minder kans ergens in het grijze gebied tussen hosting en applicatie te belanden. Als de PaaS-aanbieder een kant-en-klare omgeving voor je opzet kan je dit ook nog eens veel tijd besparen.

Focus op de applicatie, de rest wordt voor je geregeld

Spryker Cloud Commerce OS

Spryker is een van de aanbieders van PaaS onder de naam Spryker Cloud Commerce OS. Zaken als CI/CD-tooling, CDN, WAF en natuurlijk de hosting zelf, worden allemaal voor je ingericht en turn-key opgeleverd. Spryker bouwt alles op via Infrastructure-as-Code(IaC) wat ervoor zorgt dat de omgeving snel repliceerbaar is en de configuratie niet gaat afwijken door bijvoorbeeld handmatige aanpassingen.

Als je naar de roadmap kijkt valt op dat er nog geen Services van de public cloud aanbieder worden gebruikt. Dat is op zichzelf niet slecht, maar wel een bijzondere keuze.

De manier waarop Spryker Cloud Commerce OS is opgebouwd is vrij traditioneel en maakt geen gebruik van bijvoorbeeld Kubernetes of Openshift. Wat ook opvalt is dat "default setups and guidelines as a starting point" op de roadmap staat. Je zou verwachten dat dit soort documentatie al aanwezig is. De tooling en logging lijkt, kijkende naar de roadmap, ook wat extra liefde en aandacht te kunnen gebruiken.

Waarschijnlijk wordt er in de komende maanden nog flink aan Spryker Cloud Commerce OS gewerkt en zal het een interessante variant zijn voor de volwassen E-Commerce speler.

Voordelen

 • Alles wordt voor je geregeld zodat je je helemaal kan focussen op het ontwikkelen van de applicatie
 • Support lijkt goed geregeld te zijn. Je valt nooit meer in het gat tussen hosting provider en applicatiebouwer. Je krijgt volledige ondersteuning van Spryker

Nadelen

 • De PaaS-versie van Spryker lijkt nog niet heel lang in de lucht te zijn. Het is dus afwachten in hoeverre alles beschikbaar is en ondersteund wordt
 • Je hosting onderbrengen bij de leverancier van je E-commerce oplossing kan ervoor zorgen dat je nog afhankelijker wordt van een partij

Magento Commerce Cloud

Magento timmert alweer een tijdje aan de weg met Magento Commerce Cloud. Het draait volledig op Amazon Web Services en zaken als het CDN, WAF, DDoS-bescherming, CI/CD-tooling en performance tools (zoals Blackfire of New Relic) zijn allemaal voor je ingericht en klaar voor gebruik.

Er zijn twee varianten, Magento Commerce Cloud Starter en Magento Commerce Cloud Pro (vanaf USD 1999,- en USD 3.999 per maand).

Je bent als klant zelf verantwoordelijk voor de migratie en verdere inrichting. Zoals in vrijwel elke PaaS-variant ligt de verantwoordelijkheid voor de werking van de applicatie zelf ook volledig bij de klant. Bij de lancering van Magento Commerce Cloud was er sprake van een behoorlijke wachttijd. Die is inmiddels teruggebracht en het lijkt erop dat Magento een volwassen dienst aanbiedt die vooral op de grotere klanten gericht is. Dit valt volledig te rijmen met de overname door Adobe en de keuze de pijlen op de enterprise-markt te richten.

Voordelen

 • Het schaalbare hostingplatform is ontworpen voor Magento Commerce en draait in de cloud van het respectabele Amazon Web Services
 • Het is in veel gevallen mogelijk korting te krijgen in combinatie met een Magento Commerce licentie
 • Je hoeft je enkel te richten op het inrichten en onderhouden van je Magento installatie. Het platform verzorgt Magento volledig voor je
 • Zaken als monitoring, DDoS-protectie en CDN zijn allemaal voor je ingericht

Nadelen

 • Je bent afhankelijk van Magento. Door ook je hosting bij hen onder te brengen versterk je die afhankelijkheid
 • Er worden nu nog aardig wat kortingen aangeboden, maar het valt niet te zeggen of dat nog lang zo blijft
 • Het is op dit moment niet mogelijk andere cloud aanbieders dan AWS in te zetten