Hoe zijn we te werk gegaan?

We hebben elk platform op 10 criteria beoordeeld. Daarbij hebben we de aanbieders gevraagd onze bevindingen te verifiëren. Deze criteria zijn door onze developers opgesteld en hebben in het verleden bewezen belangrijke factoren in het langetermijn succes van een platform te zijn. Het is geen uitputtende lijst en we raden je sterk aan bij de selectie van een nieuw platform zelf een grondig onderzoek te doen of uit te laten voeren.

Wordt er (betaalde) support aangeboden?

We hebben vaak ervaren hoe belangrijk goede support is. We hebben beoordeeld of support aangeboden wordt, hoe deze aangeboden wordt en of je hiervoor moet betalen.

In welke mate wordt het platform actief onderhouden?

Een door een aanbieder actief onderhouden platform is kostenefficiënt en in staat de laatste ontwikkelingen op het gebied van security en performance bij te benen. Het zorgt er daarnaast voor dat het platform ook in de toekomst een goede keuze blijft.

Hoe makkelijk zijn extensies te implementeren?

Extensies vormen het hart van elk op maat gemaakt E-commerce platform. Kijk daarom goed naar wat erbij komt kijken om extensies te ontwikkelen, implementeren en onderhouden.

Is er een langetermijnvisie?

Welk platform je ook kiest, de kans is groot dat het jaren mee zal moeten gaan. Het is daarom belangrijk te weten wat de roadmap is zodat we weten wanneer we grote upgrades of andere belangrijke wijzigingen kunnen verwachten.

Out-of-the-box features

Out-of-the-box features kunnen veel ontwikkeltijd en onderhoud schelen. Kijk daarom goed welke wensen met de standaardfunctionaliteiten een overlap hebben.

Is het platform API-driven?

Het E-commerce platform zal aan (soms veel) andere systemen gekoppeld moeten worden. Een API-driven architectuur maakt dit een stuk eenvoudiger. Daarnaast behoort headless bij een API-driven architectuur vaak tot de mogelijkheden.

Is een headless implementatie mogelijk?

In veel gevallen wil je de front-end en back-end van elkaar scheiden. Dit maakt de applicatie beter schaalbaar en biedt de mogelijkheid voor een mobiele app of een andere front-end één en dezelfde centrale back-end te gebruiken.

Vendor lock-in

Keuzes hebben kan heel fijn zijn. We hebben daarom elk platform beoordeeld op de mate waarin je met een vendor lock-in te maken kan krijgen.

Wat is de total cost of ownership?

Als de totale directe en indirecte kosten van het platform bekend zijn kun je alle platformen beter met elkaar vergelijken. Dit is handig om te weten, vooral als budget bovenaan je lijstje van belangrijkste criteria staat.

Het ecosysteem

Sommige platforms timmeren al jaren aan de weg en kunnen op een groot netwerk van partners, extensiebouwers, vrijwilligers en andere gelijkgestemden rekenen. Andere komen net om de hoek kijken. Dit kan je keuze beïnvloeden.

Abraham Maslow

"To the man who only has a hammer, everything he encounters begins to look like a nail."