E-commerce Frameworks

Flexibel, schaalbaar en geliefd onder developers

Frameworks: een andere manier van werken

Het werken in E-commerce frameworks is een relatief nieuw concept. Deze frameworks stellen de developer in staat snel nieuwe e-commerce omgevingen in te richten en deze aan klantspecifieke requirements aan te passen.

De modulaire architectuur is in combinatie met veel beschikbare basiscomponenten erg geschikt voor het bouwen van vrijwel elk soort E-commerce platform.

Het opzetten van een nieuw framework is relatief eenvoudig en frameworks zijn doorgaans onderhoudsvriendelijk.

Binnen het framework gebruik je alleen wat echt nodig is. Dit zorgt ervoor dat de applicatie lichtgewicht en schaalbaar is. Latere uitbreidingen zijn snel te implementeren en het inrichten van bijvoorbeeld CI/CD is door de modulaire architectuur een stuk eenvoudiger dan bij de monolitische E-commerce pakketten.

De beste op PHP gebaseerde E-commerce frameworks

Het razendsnelle framework op Laravel

Aimeos is een open source E-commerce framework volledig gebaseerd op PHP. De front-end van Aimeos is erg makkelijk aan te passen en het framework biedt een erg goed gedocumenteerde API.

Wat in ons onderzoek opviel is het ontbreken van goede automatische testmogelijkheden. Dit past niet binnen ons idee over hoe Continuous Integration en Continuous Delivery een prominente rol in elke architectuur in zouden moeten nemen.

Wat ons verder opviel is de chaotische manier waarop Aimeos met afwijkende configuraties omgaat. Ook het gemak waarmee andere frameworks of platforms zich uit laten breiden staat in schril contrast met Aimeos.

Op het moment van schrijven zien we in Aimeous (nog) geen goed alternatief voor de andere populaire E-commerce platforms.

Voordelen

 • Gebouwd op het zeer populaire Laravel framework
 • Flexibel en makkelijk uit te breiden

Nadelen

 • Geen betrouwbare automatische tests
 • Chaotische configuratie

Een hoogstaand framework met veel mogelijkheden

Sylius is een open source framework geschreven in PHP en gebouwd op het populaire Symfony framework. De manier waarop Sylius gebouwd is lijkt sterk op die van Symfony. De nadruk ligt op herbruikbare componenten die op zichzelf makkelijk vervangbaar of uitbreidbaar zijn. Sylius wordt ondersteund door een actieve community en betaalde support wordt vanuit Sylius aangeboden.

Out-of-the-box biedt Sylius een API en de mogelijkheid headless in te zetten. Elk onderdeel van dit framework is op een API gebaseerd en dat maakt dit framework ontzettend flexibel.

Je kan er ook voor kiezen niet voor headless te gaan en het ingebouwde templatesysteem te gebruiken. Ook dit is volledig op jouw wensen aan te passen.

In tegenstelling tot Aimeos biedt Sylius wel alle mogelijkheden voor het inrichten van automatische tests. Dit past precies in ons beeld van hoe een goede ontwikkelstraat er uit zou moeten zien.

Er zijn twee varianten van Sylius beschikbaar, de gratis opensource versie en Sylius Plus. Bij Sylius Plus krijg je extra functionaliteiten zoals multi-source inventory, returns management en security audit tooling. De commerciële licenties zijn in vergelijking met andere enterprise platforms vriendelijk voor de beurs en beginnen rond de €4900,- per jaar(inclusief support). Met die prijsstelling is Sylius een interessant alternatief voor de gevestigde namen.

Voordelen

 • Flexibel, modulair en gebouwd op het populaire Symfony framework
 • Headless mogelijk, met een eigen templatesysteem als alternatief
 • Automatische tests standaard ingericht
 • Lichtgewicht door modulaire architectuur
 • Zeer goed schaalbaar

Nadelen

 • Het is een relatief jong framework en kan daarom niet op een uitgebreid portfolio leunen
 • Het partnernetwerk is beperkt, alhoewel er stevig aan de weg getimmerd wordt

Een Lego-doos met roots in Zalando

Spryker zegt een OS te zijn, maar we hebben er toch voor gekozen het bij de frameworks in te delen. Qua architectuur toont het veel overeenkomsten met Aimeos en Sylius. Groot verschil is dat Spryker wel de broncode openbaar heeft gemaakt, maar er geen community achter zit.

Met 700+ modules is Spryker zeer compleet. Wat je niet nodig hebt kan je weglaten en daardoor is het lichtgewicht en goed schaalbaar. De modules die worden aangeboden zijn van hoge kwaliteit en daar valt weinig op aan te merken.

Het ecosysteem is lang niet zo groot als dat van andere grote spelers. Spryker heeft op het moment van schrijven iets meer dan 120 klanten.

Ze richten zich vooral op de grote spelers. Dat zie je terug in de licenties, die zijn zeker niet de goedkoopste. Gedurende ons onderzoek heeft Spryker veel geinvesteerd in de documentatie. Aan het begin leek die out-dated, maar we zijn positief verrast door de inhaalslag die is gemaakt.

Spryker wordt self-hosted en als PaaS aangeboden. In die laatste variant wordt hosting en nog een aantal andere zaken volledig voor je geregeld net zoals Magento en een aantal andere partijen dit aanbieden(zie de PaaS-pagina verderop in dit whitepaper).

Voordelen

 • PaaS-variant beschikbaar als alternatief voor self-hosted
 • Headless architectuur
 • Lichtgewicht door modulaire opzet
 • Zeer goed schaalbaar
 • Compleet met 700+ modules

Nadelen

 • Licenties zijn redelijk aan de prijs (€99k per jaar minimaal)
 • Geen open source community
 • Ecosysteem is(vooral in Nederland) beperkt